Aug 30, 2008

Fyndat retrotyger

Idag har jag fyndat en massa retrotyger. Det var så många att jag inte ens kan lägga upp en ordentlig bild av hela högen (säcken) ;). Och vad som var bäst av allt: de var alla gratis! Sådan tur kan man ha ibland när man får gå igenom vad andra människor har tyckt varit värt att spara på. Så nu måste jag lista ut en massa saker jag kan göra av dessa tyger.

En sak jag också kommit på är att jag borde gå en sykurs. Jag har ju endast en basic symaskin och kan inte sy "på riktigt". Jag borde helt praktiskt lära mig hur man bäst gör saker för att de dels skall se snyggt ut, men också för att kläderna skall hålla, och inte sprätta upp i sömmarna genast. Det återstår bara att ta reda på om det går en sykurs på svenska i min stad.

Aug 28, 2008

Min version av dagisväskan


Här är min första dagisväska. Det tycks ju vara en så stor trend med just denna modell av väska att jag måste pröva på att laga en själv. Först misslyckades jag med att mäta hur stort bottnet skulle vara och det är inte heller så lätt att få rätt mått när det är lite runt. Men det lyckades sedan och jag tror att inner- och yttertyget till och med är ganska lika stort ;)

Jag valde ett fint tyg i rött och svart från Ikea och gult som innertyg, för att det passar bra ihop. Kanten är samma tyg som innertyget.


Här ser man kanten, och ser också att det blir lite snett ibland. Jag valde att sy allting med röd tråd, så att den skulle passa ihop med yttre tyget. Ser lite intressantare ut än att välja gul tråd, tyckte jag. Inre sidan av kanten lyckas alltid bli bredare än den yttre när jag lagar en kant på detta sätt. Fast jag denna gång strök remsan där som jag skulle vika den så blir det ändå lite ojämnt.


Bra med denna väska är att man svänger på den och så har man en ny väska!

Och då hamnar så klart det färggranna tyget som innertyg. Väskan svänger man helt enligt humör :)

Mönster: eget, men idéen tagen från andra väskor
Material: tyger från Ikea
Positivt: jag gillar väskformen och inte alltför svårlagad
Negativt: att man ser så bra att jag syr lite snett, måste vara mera noggrann nästa gång

Aug 27, 2008

Personlig dyna


Flickan kunde inte sova så bra på dagis så jag tänkte att det skulle hjälpa om hon hade dynor lika som hon har hemma i sängen. Och inte duger det ju att sy vad som helst för tråkigt dynvar, personligt skall det vara. Lite snett sitter bokstäverna, men ingen fara, den duger nog åt lilla tösen att sova på. Mjukt och skönt i fleece.
Sidorna och övre kanten sydde jag ihop avigt med rätorna mot varanda, lade sedan in den lilla dynan och sydde sedan även den nedre kanten på maskin. Nedre kanten blev ju nu lite annorlunda än de andra, men jag var lite för lat för att sitta och sy ihop den för hand och det fanns så mycket tyg över att det gott och väl räckte till att sy in den på detta sätt.

Mönster: mått som passade på en liten dyna
Material: ljusblå och vit fleece
Positivt: även detta var lättsytt, snabba resultat ;)
Negativt: inget

Blöjpåse


Som blöjpåse i skötväskan har vi haft plastpåsen som gratisprover på Libero-blöjor kom i. Den plastpåsen har nog tjänat sin tid och det var dags för en ny påse att förvara blöjor i. Denna är gjord enligt mått från Libero-plastpåsen men annars eget mönster. Inte så hemskt invecklat ;)
Påsen har också foder, som är blått, helt enkelt för att den skall hålla bättre då det är dubbla tyger.

Mönster: eget
Material: tyg från Ikea och dynvar som foder, en knapp som egentligen tillhör min rock...
Positivt: att det var så enkelt att sy
Negativt: inget, den tjänar sitt syfte väl ;)

Aug 26, 2008

Klänning av ett nattlinne


Här fick flickan en liten söt sommarklänning av mammas gamla nattlinne. Tyget är ganska retro, av flanell. Knapparna blev tyvärr svarta, för jag orkade inte vänta med att gå till butiken och köpa nånting som passade utan ville bara få klänningen klar och sydde i knappar som jag hittade hemma. Måste uppdatera min knappsamling lite.

Mönster: Ottobre 4/08, lite modifierat, storlek 80/86 (helt för stor än på min smala flicka)
Material: retroflanell, rött kantband, knappar
Positivt: en enkel klänning att sy
Negativt: det var svårt att sy kantband i de runda delarna i axlarna, men det blev helt ok. Lite fult med svarta knappar

Randiga retrobyxor



De här byxorna har jag lagat redan för ganska länge sedan. Jag såg tyget i butiken och blev genast kär ;). Som tur lagade jag byxorna lite för långa, för tösen har nog inte haft på dem nästan alls. Och nu kommer hösten och det blir för kallt för sådana byxor... Nåväl, de kan väl bli innebyxor.
Byxorna är sydda på den tiden då jag inte kunde (eller ens iddes försöka) laga kantband, så kanterna är helt vanligt insydda. Hängslarna är lagade i samma tyg och är inte så snyggt lagade, men de är ok.

Mönster: eget, ca storlek 80
Tyg: randig velour
Positivt: att de är så söta ;)
Negativt: om jag hade försökt så hade de blivit mycket snyggare, måste nog laga ett par till ;)

"Clown-dräkt"


Detta är något av det första "riktiga" som jag sytt. Nog har jag sytt lakan etc tidigare, men det räknas ju nästan inte ;). Denna dräkt är efter mönster från Ottobre 4/08. Tyget är trikå och kanterna samma tyg. Det är även första gången jag sytt i kantband och det gick hur bra som helst. Satt och knåpade för hand med nål och tråd för att få kanterna rätt innan jag sydde på maskin. Ärmarna skulle egentligen också vara randiga, men jag hade inte tillräckligt tyg, men det ser ju lika bra ut såhär.

Mönster: Ottobre 4/08, storlek 80 (men jag tycker den är mer som 86).
Material: trikå från e-slöjd, knäppen
Positivt: att det var mycket enklare än jag trodde ;)
Negativt: sömmarna skulle säkert se bättre ut om de syddes på overlock, men jag har ingen sådan...

Min egen sy-blogg!

Välkommen till min sy-blogg! Här kommer jag att skriva om alla projekt jag håller på med vid symaskinen och visa resultatet av det jag knåpar ihop. Just nu har jag så mycket inspiration till en massa plagg som jag vill laga, så jag hoppas det håller i sig ;)