Dec 26, 2008

Mer julklappar



Följande uppsättning julklappar är väskor. Ovan en enkel kasse med två vanliga handtag i ett härligt tyg jag fått gratis. Nedan ser man lite noggrannare hur tyget ser ut. Det är alltså "blommigt".



Också en lite annorlunda version i samma tyg. Rundade kanter med runda hål för handtag, kantat med bruna kantband.



Och så en enkel blå väska i ett glansigt, stadigt tyg.



Måtten till alla väskor har jag klippt ut på högt ungefär hur stora de skulle vara, det är inte så noga hur stora måtten är. Alla röda väskor är enkelt tyg medan de blå finns i en enkel och en dubbel version.

Julklappar



Nu när klapparna är utdelade kan man även visa dem på bloggen ;)

Först ute en stickad halsvärmare till sambon. Garn Novita Mambo, stickad avig/rät så det bildar rutor. Den skall ännu få knappar så den går att lägga fast runt halsen.



Ovan: en spets-stickad halsduk till lilla tigers gudmor.
Nedan: en matchande halsvärmare till dottern, tigers kusin.
De har två knappar som går att lägga i vilket som helst hål i mönstret, så den läggs fast just så spänt som man vill ha den.




Min massproduktion inför julen var personliga grytlappar till nästan alla. En del av dem syns ovan. Namnen har jag printat ut i olika fonter och ritat på med textilpenna. Baksidan är olika tyger från Ikea och från egna gömmor.

Dec 20, 2008

Väskor som tack


Jag fick två kassar tyger gratis som annars skulle ha kastats bort. Som tack för tygerna sydde jag en väska i min egen nya modell och en matchande väska till den snälla mammans son. Den lilla väskan är i enkelt tyg med gula kantband och den stora har ett ljusgult foder och är sydd ihop med gul tråd, inga kantband.

Mönster: eget
Material: underbart retrotyg från min mammas gömmor, gul lakansväv som foder, gult kantband
Positivt: enkelt att sy och lite roligt med matchande väskor åt mor och son ;)
Negativt: det är svårt att sy runda saker, men med lite petande blev det och se helt ok ut

Dec 18, 2008

Färgglad skjorta

Av samma tyg som jag gjort en dräkt tidigare, lite andra färger. Tygerna är de tjocka bra trikåtygerna från e-slöjd. Jag gillar tyget för att det går lätt att sy när det är så stadigt.
Denna skjorta är sydd med resår i halsen, som kanske blev lite onödigt spänd, men den går bra över huvudet om man töjer tillräckligt.
Orsaken till att ärmarna inte är helrandiga är att jag helt enkelt inte hade tillräckligt av det randiga tyget, så det blev långa muddar i stället.

Mönster: eget ritat på fri hand, storlek ca 80/86
Material: trikå från e-slöjd, mudd från Eurokangas
Positivt: jag gillar färgglada kläder och denna var enkel att sy
Negativt: det är lite svårt att fi till resårkanalen i halsen snyggt, men det syns ändå inte när den dras ihop

Dec 12, 2008

En groda även hos oss

En virkad groda har flyttat in även hos oss. Nu just kommer jag inte ens ihåg vem det var som gav beskrivningen... Och eftersom jag inte kan virka (än!) så är det min mormor som har gjort denna. Jag trodde det skulle bli en liten groda, men denna är virkad med tjockt garn och blev 80 cm hög! Den är nästan lika stor som lilla tiger ;)

Dec 8, 2008

Nyckelband och ipod-fodral

Jag visste inte ens att jag saknade ett nyckelband men ända sedan jag sydde detta så är det redan använt mycket! Jag sprättade bort bandet från ett gammalt band som hade gått sönder och sparade haken man lägger fast nycklarna i. Tyget är ett av mina favoriter från Ikea.
Min syster fyllde år nyligen och jag hann först nu sy nånting. Hon behöver ett fodral till sin ipod, och jag hoppas detta inte blev för litet... I så fall kanske hon kan använda det som mobilfodral. Bandet går att ta loss från fodralet, ifall man inte vill hänga ipoden runt halsen, det är bara fast med två tryckknappar i en ögla från bandet som går runt till framsidan (borde kanske ha tagit en bild av det också...). Bandet går ju att använda som nyckelband när man tar loss det!

Tigerns nya kläder

Lilla tiger behöver verkligen lite nytt i klädväg, nu när det är kallare ute behövs det också varmare kläder inne. Först ut är en helt enkel röd velour skjorta, lite indragen i halsen och ärmsluten med hjälp av mudd som kantband. Ett sprund fick sitta i ena raglansömmen, för att ännu lättare få skjortan över huvudet (en sak jag märker med alla kläder är att de inte riktigt vill gå över tigerns stora huvud, särskilt när hon är så liten i kroppen att hon har små storlekar på kläderna för sin ålder).
Mönster: Grunden kommer nog från nåt mönster, men den är ändrad att passa tiger
Material: velour och mudd från Eurokangas, tryckknapp från Myllymuksut
Positivt: enkel skjorta och den passar bra nu till jul ;)
Negativt: Kanterna ser inte så proffsiga ut, men så är jag ju inte proffsig heller ;)
Till nästa en grönprickig tunika (eller kanske det heter singoalla?). Gummiband i halsen, vita muddar i ärmen (den är ändå halvärm-längd).
Mönster: eget
Material: tunn trikå och mudd från Eurokangas
Positivt: enkel att sy, bara ett bakstycke och ett framstycke (den är dessutom lika fram och bak och det är således ingen skillnad var som hamnar fram eller bak när man klär på den)
Negativt: kanalen i halsen blev inte alls bra, men det syns inte när den dras ihop
En smal byxa som skall passa på tiger ännu en tid. Jag försöker komma fram till ett bra byxmönster som passar mitt smala barn och som dessutom går bra att ha under alla andra kläder som behövs på vintern. Till dessa ritade jag mönstret lite på fri hand utgående från ett annat mönster jag hade, men jag ville laga dem utan sidosöm, så jag slog ihop bak- och framstycke från mönstret. Mudden nertill är enkel, för att jag ville ha en lång mudd men hade inte tillräckligt hemma. Men det fungerar även såhär.
Mönster: eget
Material: från Eurokangas
Positivt: jag är snart framme till ett väldigt bra byxmönster för lilla tiger
Negativt: de blev lite onödigt smala i benen

Halsdukar - version 1.0

Jag har stickat halsdukar till mig och lilla tiger. En enkel modell, där jag stickade en rektangel och lägger den runt halsen med en knapp. Min halsduk har en vacker trä-knapp (som jag måste sy fast lite längre in på halsduken eftersom den nu är onödigt stor).
Lilla tigers halsduk är grön med en gullig gul knapp. Även denna är en rektangel (som ses på följande bild). Modellen är inte den bästa, eftersom den blir för öppen där den knäpps. Men som rubriken säger så var detta halsduk modell 1.0, det kommer nog att komma flera ännu, tills jag hittar en modell som är verkligt bra.

Dec 1, 2008

Soffkudde

Vi har en soffa med tråkig färg (så går det när man bara har råd med ärvda saker). Detta tyg från Ikea gillar jag starkt och det passar in i färgerna i vårt hus. Så det var inte så svårt att veta vilket tyg jag ville ha för att pigga upp soffan.
Nu sydde jag ihop tyget på maskin från räta sidan på ena kortsidan, så att tyget sitter helt fast på dynan. Sömmen blir nog inte den snyggaste på detta sätt, men bara en dyna i soffan hemma behöver inte se perfekt ut när tyget är så fint ;)