Oct 28, 2008

Två tröjor blir... två tröjor!



Tröjorna ovan har blivit för små för mig och har legat ganska länge i skåpet och tagit upp onödigt utrymme. De är från H&M och likadana, bara att olika färg.
Min kompis son fyllde nyligen 3 år och jag ville sy nånting till honom. Jag vet att hon inte gillar hemskt typiska pojk-färger så jag kom på kombinationen orange-turkos. Men sedan när jag rotade bland mina tyger och kläder hittade jag dessa tröjor och tyckte att de kan ju passa väldigt bra att bilda nya plagg av! Två nya tröjor skulle mina två gamla tröjor få bli. Men inte en orange och en blå, utan mix and match, så klart ;)Resultatet ser ni ovan. Materialet är stickat och väldigt töjligt hit och dit så det var lite svårt att sy, men gick ändå egentligen helt bra. Någonting smått för att pigga upp tröjorna ytterligare ville jag laga och naturligt var ett W eftersom pojkens namn börjar på W. Tigertassen (som är en tigertass och inte en katt-tass ;) ), kommer från min lilla Tiger. Jag hade tänkt att jag skulle laga Tiger-inspirerade kläder, men få se om min fantasi räcker till det ;)

Applikationerna hade jag väldigt mycket problem med i början. Eftersom tyger far hit och dit så ville det ju inte bli till någonting alls. Och jag har heller inte hemma vliesoflix eller vad det nu heter som man skall göra applikationer med, har inte hittat i butikerna (har kanske inte sökt tillräckligt heller...). Så jag experimenterade och lade ner applikationen där den skall vara på tröjan, sedan lade jag vanligt bokplast över det helt och det gick hur lätt som helst att sy eftersom det hela då hålla på plats och blir stelt och inte alls töjligt. Nålen gör ju hål i plasten längs med hela kanten så det går lätt att dra bort hela plasten när man är klar. Det blir ju kvar under tråden, men det stör inte. Jag visste dock inte hur plastet skulle reagera i tvättmaskinen med värme och vatten, så jag har testtvättat tröjorna hemma och ingenting hände med varken applikationerna eller plastet. Så nu har jag hittat ett helt eget sätt att sy applikationer ;)

Mönster: raglanskjorta i storlek 104 från Ottobre
Material: två gamla H&M-tröjor, mörkblå mudd, bokplast
Positivt: de blev riktigt fina tröjor
Negativt: W har inte fått dem ännu, så jag har ingen aning om de alls passar på honom (eller vad hans mamma kommer att tycka ;) )

Not-väska


Jag har nyligen gått med i en kör och där måste man hålla reda på alla sina noter i en pärm. För att lätt kunna bära med mig pärmen till varje övning måste jag ju så klart sy en ny väska ;)

Applikationen tror jag inte att jag måste förklara desto mer.

Mönster: eget
Material: tyger från Ikea
Positivt: det var till och med lätt att sy på applikationen utan hjälpmedel eftersom tygerna inte töjs hit och dit. en enkel väska att sy
Negativt: inget

Oct 19, 2008

Retro-tunika av gammalt dynvar

Min mamma hämtade detta tyg som ett dynvar till mig och glad blev jag! Det är härligt! Tösen min behöver lite fina kläder, så jag tog lite mått av en köpt tunika för att klippa ur detta tyg. Jag ville inte ta efter nåt färdigt mönster, eftersom jag vet att det ändå alltid blir helt för stort då. Denna tunika sydde jag en morgon när vi skulle på besök på eftermiddagen, så jag hade lite tidspress att få den klar ;)

Mönstret är jätte enkelt. Ett framstycke och ett bakstycke. Ärmen är halv dels för att det ser fint ut och dels för att tyget inte räckte till en hellång ärm ;) Men det blev ju faktiskt bättre såhär. Kanterna är natur/beige/hudfärgad kantband.
Här ser man att tunikan faktiskt passar perfekt på lilla "tigern" (jag måste ju kalla henne tigern nu, efter förra inlägget ;) ). Eftersom den är så kort som den är skulle den också se jätte bra ut med vanliga byxor under, fast hon här har strumpbyxor.

Mönster: eget, storlek som passar min lilla 16-mån
Material: gammalt dynvar, gammalt kantband, tryckknapp i halsen
Positivt: den är så söt ;). Nu har jag äntligen ett bra mönster för en tunika till tigern
Negativt: tyget är så gammalt och skört att det sprack på två ställen när jag satte på tunikan :(. Den borde egentligen varit lite större när det var ett vävt icke-stretchande tyg. Man lär sig av sina misstag ;)

Min lilla tiger

Här står min lilla tiger och poserar. Denna fina helhet har jag nog inte knåpat ihop själv, det är tigerns mormorsmor som hållt i stickorna, det är hon så duktig på. Färgerna har jag valt. Jag tog brun och orange för att de är fina, ville ha det randigt och tänkte inte ens på att tösen kommer att se ut som Tigger då ;) Jag ville bara visa upp denna fina bild som eventuell inspiration till sådana som kan hålla i stickor lite bättre än jag.

Oct 17, 2008

Tävling hos Retro Elephant


Retro Elephants blogg kan man nu vinna en fin necessär!

Oct 12, 2008

Härligt höstig retro-skjorta

Även detta tyg kommer från min mamma och är alltså retro på riktigt. Det är ett vanligt vävt tyg och jag tyckte att det skulle ju passa väldigt bra till en retro-aktig skjorta, modell Gynther. Jag tog mönstret i storlek 1 år och modifierade det en aning, men ändå blev den nog ganska stor. Men så är det ju också "meningen" att 1-åringar skall vara lite större än min lilla plutt ;)

Mönster: Gynther, storlek 1 år
Material: tyg från mamma, grönt kantband från farmor
Positivt: en enkel och jätte snygg skjorta att sy. tyget är jag helt kär i
Negativt: att fram- och baksidan är uppsydda olika mycket, eftersom jag använde mig av den kant på tyget som redan var uppsydd (har väl varit gardiner nån gång i tiden). lite tråkigt är det också att jag nu har så lite tyg kvar...

Böcker som skall inspirera mig

Två böcker jag har kommit över billigt. Jag tänkte att de skulle kunna inspirera mig till att blir ännu mer kreativ ;)

Jag har också nyligen köpt:
Eva Kruk: Sy och sticka på egen hand (2005 Natur och Kultur)
René Bergh: Kids' clothes sew easy (2003)

Ett härligt tyg!

Mamma kom med detta tyg här i veckan och sade att jag kanske vill sy nånting av det. Det är ett blått stadigt tyg med stora bilder på. Jag sade genast att detta är ju ett sådant tyg som någon kanske skulle vara villig att till och med betala för ;). Jag vet inte än i alla fall vad jag skall hitta på med tyget, just med tanke på att bilderna är så stora. Det finns inte heller alltför mycket av det. Kanske någon är intresserad av att köpa det?

En annan modell av väskan

Jag tycker det är kul och enkelt att sy väskor, och ville pröva på en lite annorluna variant. Detta tyg kommer från min farmor och passar ganska fint till en väska tycker jag. Det blir kul att blommorna blommar på handtaget.

Grundmodellen kommer från dagisväskan, med ett handtag som går över. Men denna blev så bred att jag inte tyckte det behövdes en bottenbit (dessutom blir den ju lättare att sy utan botten ;) ). Och eftersom den var så bred så lade jag gummiband i sidorna för att dra in den lite. Slutresultatet tycker jag blev fint, en riktigt lyckad variant av väskan.

Mönster: eget
Material: stadigt tyg från farmors gömmor, ljusgul lakansväv till foder, naturvitt kantband
Positivt: enkelt och snyggt
Negativt: jag kan inte bestämma mig vem som skall få denna väska ;)

Oct 9, 2008

Brun-gula byxor


Jag är på jakt efter ett bra mönster vanliga muddbyxor som skulle sitta bra på min tös. Jag har på känn att det kommer att gå många byxor framåt innan jag hittar rätt ;). Dessa var de första i experimentet. De är byxor utan sidosöm, det är ju enkelt att sy så. Brunt och gult gillar jag i kombination, så färgvalen på mudden blev ganska klar när jag visste att själva byxan blir brun.

Detta första par är helt för breda. Jag ritade av ett mönster från Ottobre, och nu har jag lärt mig att det inte skall vara storlek 80 till min 16 mån flicka, så jag tog bredden storlek 68 (!) och längden storlek 86. Ändå blev de helt för breda!

Till nästa par byxor som är i samma tyg med samma mudd tog jag in bredden ordentligt, alltså så att det nog enligt mönstret skulle blivit mindre än storlek 62 i bredd, och då började de närma sig rätt i bredden. Men de andra byxorna blev igen för långa i skrevet. Så det blir att pröva på nytt.

Tösen använden nog dessa två byxor, men de sitter inte riktigt som de ska, och jag hoppas snart komma fram till rätt mönster.

Live-bild

Här kan man skåda hur dräkten blev. Lika stor som jag befarade. Jag måste nog lära mig att det inte skall sys någonting i storlek 80 till min lilla dotter. Fast hon nog har köpeskläder i 80, så är alla mönster jätte stora. Varför? Nåja, detta går till högen med kläder hon får ja sen om några år ;)

Oct 8, 2008

Lite annat än syende

Jag hittade än länk till ett kul personlighetstest på Älsklingsfrös sida. Så jag testade själv. Mitt resultat:

Min personlighetstyp:
Allvarliga och lågmälda. Söker trygghet och ett lugnt liv. Ytterst noggranna, ansvarstagande och pålitliga. God koncentrationsförmåga. Ofta positiva till att upprätthålla existerande traditioner och institutioner. Arbetar hårt och är välorganiserade. Målinriktade. När de väl bestämt sig kommer de nästan alltid att framgångsrikt slutföra sina projekt.

Karriärer som skulle passa mig:
Företagsledare, operativa chefer, administratörer, kamrerer, banktjänstemän, poliser, detektiver, domare, advokater, läkare, tandläkare, programmerare, systemvetare, dataspecialister, revisorer, elektriker, matematiklärare, maskiningenjörer, stålarbetare, tekniker.

Jag måste nog säga att detta stämmer in på mig. Fast "allvarlig och lågmäld" inte låter så positivt antar jag att det faktiskt är sant ;). Yrkena passar också in på mig, jag håller ju på att studera företagsekonomi (och har studerat lite programmering).

Oct 5, 2008

Min första beställning

Min pappa behövde en påse till sin GPS, och frågade om jag kan sy en till honom, nu när jag en gång hittat till symaskinen. Det blev en liten väska med dragkjed upptill och öglor ifall man vill hänga den nånstans.
Det var trixigt att sy in en dragkjed i en tredimensionell påse, jag har bara gjort det i enkla väskor förr. Jag sydde hela påsen med gul tråd som fin kontrast mot det blåa, men nu ser man ju bara ännu bättre att det inte är så proffsigt sytt ;).

Mönster: eget
Material: mörkblått stadigt tyg från Ikea (den är dessutom dubbel, med lika tyg som foder för att den skall vara lite stadigare), dragkjed från min farmors gömmor, namnlappen sitter på baksidan
Positivt: den fungerar som gps-väska, och det är ju bara min pappa som kommer att se den ;)
Negativt: att det inte blev så bra som jag hade tänkt, det är alltid svårt när man gör nånting första gången

Oct 1, 2008

En tunika-dräkt

Jag ville laga ett varmt set nu till hösten och kom fram till detta. Skjortan/tunikan har jag egentligen ritat själv, med utgångspunkt i någon annan skjorta som hade raglanärm. Tösen har ännu inte provat dessa kläder, så jag vet inte alls hur de ser ut på. Meningen var nog att det skulle bli en tunika med matchande byxor, men jag tror att risken är att det ser ut som en jätte stor och bred skjorta med matchande byxor...

Färgen på skjortan gillar jag i alla fall jätte mycket. Härligt fräsch äppelgrön. Allting är i velour. Halskanten på skjortan är i samma velour som byxorna, även så fickan (som inte alls blev bra och bara bubblig).

Nedre kanten och ärmarna har jag sytt med smal sicksack, så de blev vågiga. Jag ville bara testa detta, hur det skulle bli och se ut, men tror jag borde ja sytt in lite i stället.
Byxorna blev lite vågiga när jag sydde ihop dem. Men det kanske inte syns sen när de kläs på? Mudden är vit, eftersom jag inte har varken samma rosa eller ljusgröna mudd. Då tyckte jag att vit passar bäst.
Såhär ser det ut tillsammans. Live-bilder måste jag lägga upp senare, för att visa om det är ett helt misslyckat projekt. Allting är nog på experiment-stadiet, så få se om jag nånsin vågar visa upp min tös i detta set ;)

Mönster: både skjortan och byxorna är omritade från gamla mönster, storlek 80
Material: rosa och äppelgrön velour från Myllymuksut, vit mudd från Eurokangas
Positivt: tanken är i alla fall bra, det är ett gulligt set ;)
Negativt: fickan blev ful (jag måste nog säkert sy om den), skjortan blev onödigt bred

Man lär av sina misstag


Denna skjorta är från samma mönster som denna. Men eftersom min lilltös är så smal så ville jag ta in den i bredden lite grann. Eller jag trodde att jag skulle ta in den "lite grann", men resultatet ser ni ovan. Den blev helt enkelt för smal. Till och med ärmarna är för smala. Jag gjorde den med knäppen så den skulle vara lättare att klä på. Nu blir det och puta mellan knapparna på magen...

Mönster: modifierat från Katrin Wassdahls bok i storlek 80
Material: ljusgul interlock, lila mudd, tryckknappar
Positivt: att jag lärt mig av mina misstag ;)
Negativt: den kommer aldrig att bli använd som sådan, eftersom den är jätte lång och jätte smal. dessutom ser man en dregelfläck på bilden av att dottern hade på den just innan bilden togs ;)

Fleecehoodie


Nu har jag också fått till en tröja med huva. Mönstret kommer från Ottobre, men det skall egentligen vara en fodrad jacka. Jag gjorde denna endast i ett lager fleece och kommer att laga en skild ytterrock, så kan man välja att inte ha dubbelt. Den ljusblå fleecen kommer från en gammal filt (tror den är köpt på Ikea nån gång i tiderna) och jag tyckte den blev lite tråkig som sådan, så jag satte en liten sol att skina på ena sidan.

Mönster: modifierat Ottobre, storlek 80
Material: ljusblå fleece, gul mudd till solen, tryckknappar
Positivt: det var ganska enkelt att sy den. Den är inte provad än, men den kommer nog att användas sen när det blir ännu kallare
Negativt: solen blev inte bra, det var svårt att sy fast den utan att fästa den i tyget först, så det finns en bubba på ena sidan