Sep 16, 2008

80-tals skjorta

Jag har hittat en bok med bas-mönster av alla olika plagg en liten kan tänkas behövas (boken är av Katrin Wassdahl från början av 90-talet). Detta var en bas-collegeskjorta. Det är lite 80-tal över den, i alla fall de otroligt breda ärmarna. Men just därför är den ganska söt.
Skjortan är sydd i storlek 80, men flickan måste nog vika upp ärmarna som man ser på bilden. Resten av skjorta är ju menad att vara bred, och den sitter helt bra i midjan.

Enligt boken skall man också kunna sy plagg enkelt på en vanlig symaskin, vilket passar mig perfekt. Där stod det att man kan förstärka vissa sömmar med att sy först ihop sömmen med raksöm, sedan sy ner kanterna på insidan åt varsitt håll med elastisk sicksack, och sedan för att göra sömmen ännu mer hållbar syr man sicksacken också mitt över sömmen. Så gjorde jag i ärmarna och sidosömmarna. Det innebär ju att sy varje söm 4 gånger, och det går åt en hel hiskelig mängd tråd, men det gör ju lika om man syr en söm på overlock, och alla andra lite mer invecklade sömmar. Man ser inte egentligen alls den vita tråden på detta mjuka material, men sömmarna blev och se intressanta ut. (Jag hade ännu inte köpt rosa tråd så jag sydde med vit.)

Mönster: Katrin Wassdahl
Material: stretchfrotté från Myllymuksut, mudd från Eurokangas
Positivt: lätt att sy, sitter helt ok
Negativt: lite för bred i min smak, eftersom min dotter är så jätte smal så ser det bättre ut med lite smalare kläder på henne

2 comments:

Hedda said...

Hei! Så mye fint du lager! Jeg ville bare takke for linken til mummistoffet på rino sin blogg! Det passet helt perfekt, for jeg var faktisk i helsinki i helgen og fikk kjøpt en masse mummistoff:) Takket være deg!

ildana said...

Vilken tur du hade! Mumintygerna är faktiskt helt underbara (fast jag inte själv ännu lagat någonting av dem).