Sep 24, 2008

Som en dröm...

... spinner min nya symaskin. Jag fick pröva på den igår när också handboken kom fram till sin nya ägare. Jag hade inte vågat använda maskinen utan handbok, tänk om jag hade förstört någonting! ;)

Det första jag sydde var en namnlapp i ett par byxor jag sytt tidigare. Sedan gjorde jag om en dagisväska lite. Kanten på väskan var inte alls bra, jag gjorde en helt ny kant. Dessutom gjorde jag öppningen lite större.

Desto mer hann jag inte igår, men jag ser verkligen fram emot att få sy mer på den maskinen! Jag skulle beskriva känslan som precis samma som om man bytte sin 30 år gamla bil mot en årets modell. Den går bara så fint och man vill köra hela tiden! ;)

Sep 23, 2008

Två till dagisväskor

Jag gillar tyget på dessa två väskor så mycket att jag skulle vilja behålla dem själv, men de kommer nog att hitta nya ägare. Nog för att jag har tyg kvar av allting ännu, så jag kan ju laga fler...
Den blommiga väskan ovan har likadan gul insida som den gröna här nere. Alla väskor är unika, eftersom jag inte följer nåt specifikt mönster, utan klipper till tyget lite på fri hand hur det råkar. Den blommiga är till exempel mindre än den första väskan jag gjorde.
Dessa väskor är enkla och kul, och man kan ju egentligen variera dem hur mycket som helst. Vill någon ha en väska så jag får orsak att sy? ;)

Material: tyger från Ikea, kantband från farmors gömmor (rött till den blommiga och mörkbrunt till den gröna, även om det ser nästan svart ut på fotot)
Mönster: inspiration av alla andra sybloggare som gjort liknande väskor, men mått och exakt mönster gjort själv
Positivt: allting, det är kul att sy och blir så fint
Negativt: inget just nu, jag lyckades bra ;)

Sep 22, 2008

Äntligen!

Nu har jag äntligen fått en ny symaskin! Här står den och stoltserar på mitt sy-bord. Det är en Bernina 1008, och enligt det lilla jag vet om symaskiner så lär denna vara en riktigt bra maskin, med tanke på att jag är nybörjare.
Jag har inte vågat provköra den än, eftersom jag inte har handboken. Men säljaren lovade skaffa fram boken åt mig (maskinen är alltså köpt begagnad). När jag får boken i handen vågar jag säkert sy några sömmar ;)
Tack fante för tipset!

Solen skiner än på hösten

Mina favoritfärger inkluderar orange och gult, så dessa två var ganska klara val när jag skulle laga en ny skjorta till lillflickan. Dessutom råkar ju solen vara gul, så där hade jag automatiskt idé till applikation ;)
Hela skjortan ser ut som bilden ovan. Jag valde att sy hela skjortan med gul tråd och sydde dessutom en söm utanpå sömmarna för att det skulle se lite annorlunda ut. Jag syr fortfarande med min basic-maskin så där finns det inga desto finare sömmar, men även denna stretch-sicksack tycker jag passar bra.
Solstrålarna hade jag lite problem med, då de är sydda men satängsöm på stretchande tyg. De ville buckla hit och dit, men det syns nog inte lika bra sen när skjortan är påklädd.
Här ser man skjortan på flickan. Sol-halvan går hela vägen runt, så skjortan ser i princip likadan ut bakifrån som framifrån. Ett minus är att jag inte har sådana redskap som man borde för att laga applikation, men ville ändå fästa fast solen på tyget innan jag sydde fast den, och nu blev hela solen bara hård, eftersom jag har ett stabiliserande material som gör det tjockt.
Lägg märke till den fina namnlappen i kanten! De är beställda från minanamnband. Nu äntligen får jag lägga mitt eget märke på mina kreationer.

Mönster: t-skjorta från Katrin Wassdahls bok i storlek 80
Material: orange interlock (ett härligt material att sy barnkläder av!) och gul mudd (solen är också i samma mudd) från Myllymuksut
Positivt: enkel skjorta att sy, och den blev fin ;)
Negativt: solen som blev stel på grund av materialet som stryktes fast mellan solen och skjortan

Sep 16, 2008

Världens enklaste halsduk

Eftersom det nu mitt i allt har blivit kallt på riktigt så behövs det diverse tillbehör för att klara sig i kylan. Tösen äger till exempel inte en endast ordentlig halsduk. Eller ägde inte förrän ikväll ;)
När vi var ute och lekte kom jag på idén till världens enklaste halsduk som verkligen fungerar, hålls på plats och håller halsen varm. Resultatet är den ni ser på bilden. Nu gjorde jag den så snabbt och lite slarvigt att det finns en massa att förbättra, men jag ville först och främst testa den.
Jag har tagit en bit (ca 40 x 10 cm) fleece och en lite mindre del mudd. Sedan sydde jag ihop så att också fleecen drar ihop sig lite och alltså sitter bra runt halsen (men utan att dra åt och strypa!). Till sist tryckknappar för att lägga fast den runt halsen så den sitter på plats.
En annan point med att ha ett annat tyg på insidan är ju att fleece kan bli rätt så svettigt om det sitter direkt mot huden, så detta är säkert mycket skönare.
Här visas livebild av hur halsduken ser ut. Jag borde kanske kalla den för någonting annat än 'halsduk' eftersom det ju inte alls är någon duk... Det är ju egentligen som en löstagbar halsdel från en polo-tröja.

Mönster: eget
Material: en gammal ko-filt i fleece, mudd, tryckknappar
Positivt: jätte enkelt och jätte praktiskt, tror jag skall sy en likadan åt mig själv
Negativt: inget (om det inte visar sig att flickan ändå stryper sig i den, eller nåt...)

80-tals skjorta

Jag har hittat en bok med bas-mönster av alla olika plagg en liten kan tänkas behövas (boken är av Katrin Wassdahl från början av 90-talet). Detta var en bas-collegeskjorta. Det är lite 80-tal över den, i alla fall de otroligt breda ärmarna. Men just därför är den ganska söt.
Skjortan är sydd i storlek 80, men flickan måste nog vika upp ärmarna som man ser på bilden. Resten av skjorta är ju menad att vara bred, och den sitter helt bra i midjan.

Enligt boken skall man också kunna sy plagg enkelt på en vanlig symaskin, vilket passar mig perfekt. Där stod det att man kan förstärka vissa sömmar med att sy först ihop sömmen med raksöm, sedan sy ner kanterna på insidan åt varsitt håll med elastisk sicksack, och sedan för att göra sömmen ännu mer hållbar syr man sicksacken också mitt över sömmen. Så gjorde jag i ärmarna och sidosömmarna. Det innebär ju att sy varje söm 4 gånger, och det går åt en hel hiskelig mängd tråd, men det gör ju lika om man syr en söm på overlock, och alla andra lite mer invecklade sömmar. Man ser inte egentligen alls den vita tråden på detta mjuka material, men sömmarna blev och se intressanta ut. (Jag hade ännu inte köpt rosa tråd så jag sydde med vit.)

Mönster: Katrin Wassdahl
Material: stretchfrotté från Myllymuksut, mudd från Eurokangas
Positivt: lätt att sy, sitter helt ok
Negativt: lite för bred i min smak, eftersom min dotter är så jätte smal så ser det bättre ut med lite smalare kläder på henne

Min syhörna

Nu när alla andra också delat med sig av sitt syrum eller sin syhörna så kan jag väl inte vara sämre ;). Jag lägger bara in några bilder och orkar inte desto mera hålla mig till "reglerna" för utmaningen.
Ovan ser man skrivbordet där jag sitter och syr. Det är från 1800-talet eller början av 1900-talet. Det är kanske den saken som gör min hörna lite speciell. Men jag har inte alls ett eget rum, utan skrivbordet befinner sig i dotterns rum. Strykbrädan i hörnet och hyllan med mina (några) mönster bakom.
Här ser man strykbrädet och järnet som alltid måste stå framme, annars skulle jag aldrig använda dem. Den gula pärmen innehåller några färdigt ritande mönster och så finns där några tidningar och böcker med mönster. Det kommer nog att samlas en hel del i framtiden, men jag har bara inte hunnit samla än.
Här finns mina tyger. Helt vanligt på några hyllor inne i ett skåp. Med tanke på den kvantitet som jag syr så har jag mycket tyger. Det mesta av alla mina tyger har jag faktiskt fått gratis från släktingars gömmor.
Ett tillskott till tyghyllan kom med posten förra veckan (från Myllymuksut).
Min enkla lilla symaskin. Endast dessa sömmar har jag till mitt förfogande. Därav orsaken till varför jag vill ha en ny maskin. Egentligen kommer man ju nog ganska långt med denna (jag har ju lyckats få ihop några plagg). Det var dessutom sambon som köpte den åt mig i julklapp. Han trodde han skulle få en örfil av att ha köpt en symaskin åt mig, men istället hjälpte han mig att hitta en hobby jag verkligen gillar ;)

Sep 9, 2008

Ett tidigare projekt


Denna lilla påse var också någonting av det första jag gjorde på min symaskin. Den var meningen till leksaker eller annat att ta med när vi far hemifrån. Den användes nog en tid, men inte längre.

Den är gjord i velour, brun med rött hjärta på ena sidan och röd med brunt hjärta på andra sidan. Uppe går det en kanal med band som går att spänna. Bandet har tösens farbror gjort ;)




Dessa applikationer är gjorda helt enkelt tyg mot tyg, ingenting emellan som håller tygen på plats. Det var ganska jobbigt att sy, men det blev unika hjärtan av det hela ;)





Det syns nog att detta var det första jag gjorde. Jag ville bara testa satängsömmen, och här har jag ju egentligen fel färg på tråden, så det ser inte alltför bra ut.

Dräkten i sin helhet


Såhär ser dräkten ut i sin helhet live. Den liknar nog misstänksamt mycket en pyjamas, även om det inte var menat så ;)

Äntligen en skjorta

Nu har jag fått klart skjortan som matchar dessa byxor. Den går i samma färger, med gulligt ljust rutigt tunt flanell-aktikt tyg och ljusgul mudd. Eftersom jag tidigare märkt hur löjligt stora Ottobres kläder blir på vår lilla smalis, så gjorde jag denna i storlek 74 och den passar då bra.
Detta var första gången jag gjorde ett sprund! (Det tog ett tag innan jag alls förstod vad ett sprund var...) Det är långt ifrån perfekt, men det duger ;). Som man ser på bilden så måste jag sy en extra söm längst nere fast den inte egentligen borde vara där, men jag fick det inte snyggt där sprunddelarna gick in till baksidan. Dessutom har jag inget som stärker bitarna nu, så knäppen sitter fast i endast två lager tyg. Är det kanske här man borde använda nånting som heter mellanlägg?? Och i axelsömmarna?? (Vad exakt mellanlägg är har jag inte heller än kommit fram till...)
Och varför har jag aldrig förr kommit på att använda tryckknappar?? Jag har suttit och sytt i en massa sneda, fula knäppen i stället för att få det enkelt och snyggt med dessa (dessutom var det ju lite roligt att få använda hammaren på kläder ;) )
Jag kan inte riktigt förklara varför jag sydde mudden så långt ifrån kanten, men eftersom mudden blev så lång så tänkte jag se om det skulle bli snyggt. Det ser egentligen lite tokigt ut att ha sömmen så långt från kanten. Dessutom så ledde det ju också till att tvillingsömmen inte tog helt fast i själva skjorttyget, vilket ju inte är så hemskt hållbart.

Mönster: Ottobre 1/2006, storlek 74
Material: tunn flanell från mammas gömmor, mudd och tryckknappar från Eurokangas
Positivt: den blev ganska långt som jag tänkt. bra att veta nu att det är storlek 74 jag skall gå efter om mönstret är från Ottobre
Negativt: tyget är inte stretchigt alls, vilket gör skjortan lite svår att klä på, även om det finns sprund för att få huvudet igenom. Muddarna i ärmarna blev lite för spända. Detta blir nog bara en hemmaskjorta, tror jag ;)

Sep 7, 2008

Dreglis

Detta kallar jag en dreglis. En haklapp som finns till för att inte kläderna skall bli så våta på ett dreglande barn. Denna kom till av ett rent misstag. Jag höll på med en skjorta och märkte först efter jag hade klippt ut bitarna i tyget att jag skulle ju inte alls laga en kortärmad utan en långärmad skjorta. Så denna dreglis var egentligen menad att vara en ärm ;)
Jag gjorde den dubbel så att den skall suga in dreglet. Det gula blommiga är flanell och samma tyg som denna klänning. Det rutiga är lika som byxorna i förra inlägget. Jag höll alltså på med en skjorta som matchar de byxorna. Kantbandet märkte jag att blir lite för hårt, det skulle vara bättre med töjande. Men detta var bara en prototyp för att se hur jag egentligen borde göra ;)
Här är en ledsen dotter som inte egentligen alls ville visa upp sin fina nya dreglis. Man kan ju vända på den för att passa kläderna.
Kantbandet valde jag att sy på med vanlig sicksack-söm för att testa hur det blir och se ut och jag tycker faktiskt det blev helt fint. Det var bara lite svårt att få det helt jämnt, när min maskin ibland har lite svårt att komma igång och sen mitt i allt rusar iväg.
Det kommer att komma ännu fler av denna sort. Trots att tösen är 15 månader så dreglas det i mängd och massor. Jag skall prova mig fram till den bästa sortens dreglis, så det kommer antagligen att bli många på vägen till att finna den perfekta ;)

Mönster: eget (fast det egentligen var menat att vara en ärm till t-skjorta)
Material: flanell på ena sidan, vet inte ens vad det andra tyget är...
Positivt: dreglisar kan man ju sy av restbitar och det går snabbt och enkelt att knåpa ihop. sådana behövs alltid.
Negativt: det märks att detta var en prototyp, det kommer att komma förbättringar. bland annat blir den lite styv med dessa material

Mera byxor

Idag städade jag i tösens klädskåp och konstaterade att hon äger en massa par byxor men inte en enda bra tjockare sorts långärmad skjorta. Så vad gör jag då? Jo, jag sätter mig ner och syr ett par byxor. Logiskt eller vad?

När jag gjort de förra byxorna tänkte jag att de kanske skulle se helt kul ut som breda byxor med mudd i midjan och benen. Samtidigt blev de ju halva byxor, eftersom jag i detta mönster använde mig endast av mittendelen på de förra.
Det var igen rätt så jobbigt att få till mudden när det var så jätte mycket tyg som skulle sitta fast i så lite mudd, men det gick ganska bra. Annars är detta också en lätt och snabbgjord byxa som passar fint som innebyxor. Detta tyg är inte stretchande men eftersom modellen är så bred så blir de inte och strama åt någonstans.

Mönster: modifierat från Ottobre
Material: tyget kom från min mammas tyg-gömmor, ljusgul mudd från Eurokangas
Positivt: lätta att sy, även om mudden kan vara lite knepig
Negativt: mudden blev alltså inte perfekt, men kanske nästa gång ;)

Sep 6, 2008

Min första haklapp


Såhär blev min första haklapp. Den var enkel att sy och tösen behöver fler mjuka haklappar, eftersom jag tycker att de hårda haklapparna bara blir och strypa henne vid matbordet. Kanterna gick relativt enkelt att sy, på ett par ställen blev det inte lika bra på baksidan som på framsidan, så går det ju när man måste sy så man ser endast framsidan och vill sy nära kanten.

Mönster: eget avritat från haklappar vi har
Material: plast-vaxduk-genomskinligt retrotyg som jag älskar! Vitt kantband. Sytt med röd tråd.
Positivt: en enkel och funktionell sak att sy. Jätte gullig ;)
Negativt: var igen inte tillräckligt uppmärksam på vad jag gjorde och "baksidan" är egentligen åt fel håll, men eftersom tyget är ganska genomskinligt så syns det inte så bra

Breda velourbyxor

Jag har nyligen gjort en prenumeration på Ottobre och i det numret jag fick välja att få på köpet fanns mönstret till dessa byxor. Dom heter sweatpants och skall vara breda och korta. Dessa är sydda i storlek 80 och min lilla flicka ser ut som om hon skulle drunkna i dem (fast hon borde ha storlek 80). Det kommer nog att räcka länge innan de är 3/4-byxor som jag tror de var menade till. Men de ser i alla fall helt gulliga ut. Först var jag inte alls säker på att kombinera brunt med randigt, men nog tror jag att jag kommer att gilla det ännu.
Här ser man övre kanten. Gummibandet i midjan är insytt. Det var jätte svårt att få gummibandet så utstretchat som det skulle vara när jag sydde, men det gick. Så blir det när man skall göra breda byxor till ett smalt barn.

Mönster: Ottobre (kommer inte ihåg numret nu), storlek 80
Material: velour, gummiband
Positivt: jag tror att de blev helt bra, måste ännu se dem i användning för att veta vad jag egentligen tycker ;)
Negativt: Jag vill ha en overlock! Alla sömmar skulle bli mycket snyggare då...

Sep 3, 2008

Min första ryggsäck

Detta är min första väska. Jag behövde en ryggsäck till mina studiepapper (jag tycker det är bekvämare att ha väskan på ryggen än på axeln) och jag bestämde mig för att pröva på att sy en själv. Väskan är gjord lite väl snabbt och slarvigt och det syns verkligen på sina ställen, men på håll ser den i alla fall fin ut ;)


Fastsättningen i väskan är en helt enkel lucka som sitter med kardborrband. Jag lyckades till och med få mönstret i tyget att passa in i mina mått.

Fodertyget är gult. Emellan ytter- och innertyget har jag filttyg som jag strukit fast i innertyget. Jag har aldrig förr använt stödtyger så jag har inget att jämföra med, men det gick i alla fall bra att sy trots att det blev lite tjockt. Väskan håller nog bättre ihop än om det var endast två tyg. Orsaken varför pennorna ligger löst nere på botten är att jag inte hunnit sy mitt matchande
pennfodral ännu ;)

Om man tittar noga i alla sömmar så ser man definitivt att väskan är hemsydd, men kanske det inte är så farligt eftersom väskan det facto ÄR hemsydd. Jag kan inte heller tänka i förväg när jag syr utan jag gör först och tänker sen. Det resulterade i att jag inte sydde fast axelremmarna innan jag sydde ihop väskan, men det gick faktiskt helt bra att sy på dem även senare.

Mönster: eget
Material: båda tyger från Ikea, filt som stödtyg från Eurokangas
Positivt: att den blev helt ok. Jag använder den faktiskt ;)
Negativt: att jag är så slarvig när jag syr. Den skulle ha kunnat bli bättre

Gratis tyger!

Här kommer bara några exempel på de gratis-tyger jag kom över i helgen.




Slipover till kusin A

Denna fina väst svängde jag ihop en kväll som present till kusin A. Mönstret kommer från Ottobre och är hemskt enkelt (jag vågade inte försöka mig på nånting invecklat som present). Ett A fram på var den extra kryddan som gjorde västen personlig. Västen är sydd i vit fleece som gör den varm och skön på vintern.

Mönster: Ottobre 4/08, storlek 98
Material: vit fleece, mörkblå resår, mörkblått bomullstyg till applikationen
Positivt: Det var så enkelt att sy, till och med applikationen gick riktigt bra
Negativt: inget egentligen, jag hoppas mottagaren är nöjd ;)

Hur ska man klippa i velour?

Jag håller på med ett par byxor och en skjorta åt tösen, de skall båda vara i velour. Mitt problem är att tyget bara krullar ihop sig i kanterna när jag skall klippa ut delarna, så det hela blir snett... Dessutom skall det vara olika små delar i olika färgad velour, så det blir många delar som alla är sneda på nåt vis. Hmm... Få se vad det hela kommer att resultera i.